Baltiassa koiran kanssa

Baltiassa koiran kanssa

Koiranäyttelyssä Tallinnassa

Koiranäyttelyssä Tallinnassa

Etenkin koiranäyttelyitä harrastavista moni on suunnannut koiransa kanssa ulkomaille, suosituimmat matkakohteet lienevät Viro ja Ruotsi lähinnä tuttuuden ja helppoutensa vuoksi. Näihin menee täysin valmiita reittimatkoja, joten omaa suunnittelua ei kummemmin tarvita. Pidemmälle moni menee usein erikseen järjestetyillä koiranäyttelymatkoilla. Näyttelyharrastajat ovat koirien kanssa reissaavista luultavasti aktiivisin ryhmä, mutta toki moni ottaa lemmikkinsä mukaan ihan puhtaasti lomamatkallekin.

Baltia on helppo ja turvallinen kohde lähteä koiran kanssa matkalle myös omalla autolla. Via Baltica on hyvä suora ajoreitti joka kulkee Tallinnasta Varsovaan saakka. Pääosa reitistä on hyväkuntoista tietä ja ne huonommatkin pätkät eivät lopulta hirveästi eroa vähän heikompikuntoisesta suomalaisesta tiestä.

Via Baltican varrelta löytyy paljon hyviä levähdyspaikkoja ja osa näistä sijaitsee Riianlahden rannalla jossa koiraa pääsee uittamaan meressä silmänkantamattomiin jatkuvalla hiekkarannalla. Jotkin levähdyspaikat ovat tiestä hieman kauempana, joten koirasta riippuen jopa hetkellinen irtijuoksuttaminen on mahdollista.

Baltiassa yleisesti koiraveloitus hotelleissa on hotellien hintatasoon nähden huomattavan suuri. Tavallista on, että koirista veloitetaan 10-20e yöstä ja joka koirasta erikseen. Useamman koiran kanssa voikin helposti käydä niin, että maksat koirista lisämaksua enemmän kuin mitä itse huoneen hinta on. Toki selvästi Suomea alhaisempi hotellihuoneiden hintataso kompensoi tätä. Eroja hotellien välillä on huomattavasti, kannattaa huolellisesti vertailla etukäteen! Lisäksi joissakin hotelleissa on rajoituksia koirien koon ja määrän suhteen.

Ohessa kokemuksia ja vinkkejä eri Baltian maista koiran kanssa matkustettaessa.


Virossa koiran kanssa

Baltian maista Virossa tuntuu koirakulttuuri olevan eniten pinnalla. Tallinnassa näkeekin usein erilaisia minikokoisia koiria jotka tuntuvat olevan osana asustusta kuin Paris Hiltonilla. Tallinnan ulkopuolella tilanne normalisoituu ja koiratkin ovat koiria.

Viron puolella koiranäyttelyissä on ajoittain todella paljon suomalaisia joten jos ei halua kilpailla samojen naamojen kanssa niin kannattaa suunnata hieman kauemmaksi.

Latviassa koiran kanssa

ROP englanninspringerspanieli Christmas Cup 2012 Vilna / Liettua

ROP englanninspringerspanieli Christmas Cup 2012 Vilna / Liettua

Latviassa tuntui olevan ainakin sivummalla yleinen tapa pitää koiria täysin vapaana. Kun mummo lähti kauppaan niin sekarotuinen iso koira lähti matkaan ja seuraili miten seuraili. Kävi välillä haistamassa kukkia ja välillä muita liikkujia. Ehkä vapaa kasvatus on ainakin sikäläisille koirille sopinut, sillä yhtään ärähtävää koiraa ei kohdalle ole sattunut. Toki varsinkin noiden irtokoirien suhteen kannattaa aina pitää tiettyä etäisyyttä kun todennäköisesti rokotukset ja loishäädöt on monelle tuntematon käsite.

Liettuassa koiran kanssa

Omien kokemusten perusteella ainoa kohdalle sattunut koiraveloitukseton hotelli löytyi Liettuasta, aivan Kaunasin keskustasta. Vilnasta, Liettuan pääkaupungista löytyi kahvila pääkadun varrelta joka toivotti koirat tervetulleeksi asiakkaiksi. Kyseisen kahvilan asiakasta koiransa kanssa haastateltiin ilmeisesti johonkin paikallislehteen, haastattelun jälkeen koira ja omistaja suuntasivat vielä kuvattavaksi keskelle kaupungin pääkatua. Eikä kukaan tööttäillyt tai häiriintynyt vaan kaikki autoilijat odottivat rauhallisesti vuoroaan tai väistivät rauhassa kauempaa. Kokeilkaapa samaa Helsingissä… 🙂

Kulttuurieroista johtuen en nyt varmasti pysty sanomaan, mutta ainoa Baltiassa tapaamani kulkukoira oli Liettuassa. Koira oli tosin pentu ja niin siisti että saattoi toki olla ihan karkumatkalla tai vaan ulos pissalle päästettynä – vaikka hortoilikin pitkin Vilnan katuja.

Puolassa koiran kanssa

Vaikka Puola ei kuulu Baltian maihin niin Via Baltican päätepysäkkinä se kuuluu olennaisesti tähän joukkoon. Varsovassa vasta majoituttuamme huomasimme hotellin ohjeista, että hotelliin sallitulle koiralle oli maksimipainona 5kg ja rajoituksena tosiaan vain yksi koira. Sujuvasti respan ohitse tulimme kahden 20kg koiran kanssa ja mainittiin vain koirista tuleva lisämaksu. Ohjeistukset eivät siis aina ole tiukkoja, mutta asioita on toki hyvä selvittää etukäteen. Tässä tapauksessa Booking.com ei maininnut näitä lisärajoituksia koirien suhteen.

Puolan suurimpana kaupunkina Varsovastakin löytyi hyvin puistoalueita joissa koiria oli hyvä ulkoiluttaa.

Yhteenvetona koiramatkailusta Baltiassa

Koiria ylipäätään näkee todella vähän ja ne ovat usein ns pihakoiria, jotka ilmeisesti elävät aidatulla pihalla omassa kopissaan. Kulkiessaan koiran kanssa paikalliset maasta riippumatta tuntuvat olevan iloisia näkemästään ja usein lepertelevät koirille ja nyökyttelevät hyväksyvästi.

Useimmiten Baltian kaupungit ovat paljon siistimpiä kuin suomalaiset vaikka julkisia roskiksia saa välillä etsiäkin. Monessa kaupungissa roskiksia löytyy vain pääkadun varrelta ja bussipysäkeiltä. Paikallisesta kulttuurista on hankala sanoa, mutta usein kun kyykkii koirankakkoja keräämässä niin saa maanmiehiltä ainakin hymyjä. Toki kannattaa myös ulkomailla aina kaikki jätökset kerätä, jotta suhtautuminen koirien kanssa kulkeviin turisteihin pysyisi jatkossakin hyvänä.

Maltankoiran pentu myynnissä eläinkaupassa Vilnassa

Maltankoiran pentu myynnissä eläinkaupassa Vilnassa

Ota huomioon, että koirallasi tulee olla EU-passi, voimassaolevat rokotukset ja Suomeen paluuta varten heisimatolääkitys, joka on annettava 1-5vrk ennen paluuta. (madotukset vaihtoehtoisesti ns 28 päivän säännön mukaan)

Eläinlääkäreitäkin tarvittaessa löytyy ja esim madotustodistuksen tai rokotukset saa murto-osalla suomalaisesta laskusta. Laskun suuruus on todennäköisesti pienempi kuin täällä kotisuomessa pelkkä toimistomaksu.

Omatoimireissuja Baltiaan enemmän tehneenä ja paljon tuttujen matkakokemuksia kuunnelleena suosittelen Baltiaa lämpimillä mielin kaikille koiran kanssa matkaaville, oli sitten kyseessä näyttelymatka tai ihan leppoisa lomamatka. Mitään ongelmia koirien suhteen tai muuta vakavampaa ei ole matkoilla sattunut, ainoastaan joitakin auton ongelmia – jotka nekin hoituivat aivan eri tavalla kuin Suomessa ja aivan eri hintaan.

Kirjoittanut,
Seppo Vuori,
Kennel Dingolina`s

 

5 kommenttia artikkeliin Baltiassa koiran kanssa

 • Heli

  Hei,

  satutko muistamaan, mikä oli tuo koiraveloitukseton hotelli Kaunasissa? 🙂

 • Rotukoirat.fi

  Best Western Santakos oli tuo hotelli, ei koiramaksua ja hyvä sijainti 🙂

 • Johanna

  Moi,onko jolain tietoa rokotusten voimassaolosta Latviaan näyttelyyn mentäessä?

 • Noora

  Kun koiran kanssa matkustaa Latviasta Viron puolelle, tai toiseen suuntaan, vaaditaanko koiralta muuta kuin voimassa olevat rokotukset ja passi? Siis tarviiko matolääkitystä antaa koiralle muulloin, kuin suomeen palatessa?

 • Minttu

  Uskaltaako Virossa, lähinnä Tartossa, jättää koira hotellihuoneeseen esim aamiaisen tai shoppailun ajaksi?

Jätä vastaus

 

 

 

Voit käyttää näitä HTML tageja

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>