Koirien iho- ja hiivaongelmat

Paljon on puhuttu koirien iho ja hiivaongelmista ja niiden liittymisestä ruokaan. Ne toki liittyvät ruokintaan, mutta enemmän ruuansulatuselimistön yleiskuntoon, mihin vaikuttaa hyvin moni muukin tekijä.

Hiivan esiintyminen ja syyt

Hiivan esiintyminen koirassa missä tahansa, korvissa, huulissa, tassuissa, peräaukon ympärillä, kainaloissa, nivusissa johtuu aina suoliston mikroflooran epätasapainosta.
Syitä siihen on useita.
– Yleisin ja tunnetuin on koiralle väärä ravinto.
– Ainakin yhtä suuri syy siihen on stressi. Jos koiran elimistö on jatkuvan tai usein toistuvan stressin alla, se reagoi siihen ruuansulatuskanavan häiriintymisellä (PH laskee ja hiivat lisääntyvät). Yleisin syy stressiin on uroskoirilla narttujen juoksuajat (etenkin taajamissa), kilpailukoirilla ja näyttelykoirilla kova kisa- ja treenaustahti, tai epäjohdonmukainen ja välinpitämätön koiranpito, henkinen stressi (liian vähän lenkkiä, ei säännöllistä elämän rytmiä).
– Rokotukset, madotukset ja punkkilääkkeet myös sekoittavat koiran normaalia elimistön puolustusmekanismia, jolloin myös ruuansulatuskanava voi reagoida niihin väärällä tavalla
– Ja vähiten yleisesti tunnettu, mutta ehkä eniten vaikuttava asia on homeiden toksiinit. Ihmispuolella hyvinkin jo tunnettu ongelma. Eläinpuolella ei lainkaan huomioon otettu tekijä. Suomen rakennuskannasta noin 80% on jollain asteella homevaurioitunutta. Toksiinit vaikuttavat elimistön vastustuskykyä alentavasti, aiheuttavat allergiareaktioiden tapaisia oireita, iho-, limakalvo-. Ruuansulatuskanavan oireita, niveloireita, neurologisia oireita, ym ym… lista on hyvin pitkä. Yhteistä on, että missään testeissä ei löydy syytä oireille. Jos asunnossa on vaurio, koirat saattavat altistua kotonaan sille 22-23 tuntia päivässä, mikä on huomattavasti ihmisiä enemmän.

Hiivaongelman selvittäminen

Kun aletaan koiran hiivaongelmaa selvittämään, ravinnon puhtaus on kaikkein tärkein asia, että saadaan suolisto rauhoittumaan.
Ravinnossa ei saa olla lisäaineita ja raaka-aineiden täytyy olla puhtaita, ja niiden on oltava GMO-vapaita. GMO (geenimanipuloitu tuote) tuotteet ovat elimistölle hyvin hankalia, koska suolisto ei tunnista niden dna:ta eikä osaa pilkkoa niitä oikealla tavalla hyödynnettävään muotoon, vaan hyökkää niitä vastaan. Mistä aiheutuu tulehdustila suolistoon. Tai ruoka pääsee suolistosta elimistöön väärässä muodossa.
Tästä syystä mm. maissipohjaiset ruuat ei käy koirille, sama ongelma on sianlihan kansa, jotka ruokitaan nykyään pääsääntöisesti GMO-maissia sisältävällä rehulla.

Riisin kanssa ongelmana on raaka-aineen homesaastuneisuus. Koiranruokateollisuuteen menee alkutuotannossa se riisi, mikä ei homesaastunnan takia käy ihmisruuaksi, pahimmassa tapauksessa rehu on vielä homekäsitelty ja valkaistu, jolloin se sisältää myös myrkkykemikaaleja.
Tätä listaa voisi jatkaa vaikka kuinka pitkään, mutta nuo nyt eniten käytetyistä tuotteista.

Ruuan lisäksi tulee huolehtia, että toipuva koira saa tarvittavat vitamiinit ja kivennäisaineet, jotka tukevat suoliston ja ihon toipumista. Usein tarvitaan myös tiettyjä yrttejä, jotka puhdistavat maksan ja munuaiset lääke- ja lisäainekertymistä.

Henkisestä stressistä oireilevien koirien hoito perustuu ruokavalion muuttamiseen, stressitekijöiden kartoittamiseen ja niihin ohjattuihin hoitoihin. Mm eturauhasen hoitoon, kukkatipoilla henkisen stressin hallintaan, nartuilla on omat hormonaaliset tasapainoittavat hoitonsa ja tietenkin elämän rytmin hallinta niin, että koira saa tarpeeksi myös lepoa trenaamisen vastapainona.

Aihe on niin rönsyilevä, että siitä voisi kirjoittaa sivutolkulla tavaraa. Mutta pointti on se, että ei ole yhtä syytä ja seurausta hiivan liikakasvuun koiralla ja kun sitä aletaan selvittämään, se on kuin sipulia kuorisi ja syitä on yleensä monia. Kun pääsyy selviää, alta voi tulla vielä useita muitakin syitä oireiluihin.

Kuitenkin paljon on koiria saatu terveeksi, kun asiaan on perehdytty ja jaksettu aloittaa pitkäaikainen hoito koiran kunnon hyväksi 🙂

Taina Lamminmäki / NaturoPet

1 kommentti artikkeliin Koirien iho- ja hiivaongelmat

 • Marjaana

  Hei, olen tullut tuohon viimeisimpään tulokseen oman koirani kanssa.Paljon kokeita syytä ei löydy.Talossa vesivahinko,itse joudun pitkään matkaan työhön,.Tosin en joka päivä.
  Iso koirani on kymmenen ihan kohta ja näössä tuntuu olevan jotain,ei menisi ovesta ulos ilman
  Että tulen mukaan
  Iholle kylkiin ,selkään ja vatsaan sekä peräaukon ympärille on tullut mustavalk turkkiin harmaita max 10 cmläpimit.alueita joista lähtee karva jossa tulessa on vaaleita liuskoja.Lisäksi olen itse ollut sairaalassa muutamia krtja.En myöskään ole kyennyt monesti lähtemään viime aikoina lenkille,myös 20 v Alkon jälkeen lähden pois jakun oma terveys menee jatkuvan valvomisen vuoksi.Kpira toki elää vaistoillaan mukana ja epäilen tuon sekä alkoihmisen aiheuttaman vesivahingot joka muhii luoko keittiön alla,syyksiI.Hän myös jättää kaikki astiat ja ruokien jämiä lattialle ja milloin mihinkin.Olen hoitanut koiraa relaxantilla itsetehdyllä ja Agrin .Kookosöljyä laitoin nyt.
  Se varmasti helpottuu kun pian pääsemme pois.Minulla on nyt tikit ja pien tauko.Kysymys kuuluukin,onko hyviä luonnonmukaisia keinoja hoitaa tuota mahdottoman mukavaa isoa akitani?

  .Jö

Jätä vastaus

 

 

 

Voit käyttää näitä HTML tageja

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>