Koiranäyttelyopas

Miksi näyttelyissä käydään?


Koiranäyttelyt ovat sekä harrastus että myös jalostustyöstä ulkomuodollisesti tietoa antava ja kasvatustyötä tukeva tilaisuus kaikkien koirarotujen parissa. Kasvattajille ja koiraharastajille näyttelyt tarjoavat hyvän tilaisuuden tuoda kasvatustyönsä tulos ja omat koiransa esiin. Näyttelyssä koiraa verrataan rotumääritelmään, jota mahdollisimman lähelle jalostuksessa tulisi pyrkiä.Näyttelyissä koiria arvostelevat kouluteut ulkomuototuomarit ympäri maailmaa. Monille näyttelyissä käynti on sosiaalinen tapahtuma, jossa näkee oman rodun harrastajia koirineen. Näyttelyissä on tilaisuus myös katsella potentiaalisia kasvattajia, joilta pentua kysellä. Myös esim. jalostusnartun omistaja saa perspektiiviä eri uroksista pohdittaessa tulevia yhdistelmiä.

Näyttelytunnelmaa

Koiranäyttelyn tunnelmaa

Näyttelyitä voidaan siis pitää monilta osin hyödyllisinä tapahtumina. Unohtamatta nyt sitten tietenkään sitä tarjolla olevaa ”mainetta ja kunniaa”, joita moni kuitenkin käynnillään koiralleen tavoittelee. Suomessa näyttelyissä käyvillä siintää tavoitteena Suomen Muotovalion arvo, jonka saavuttaa kolmella sertifikaatilla kolmelta eri tuomarilta, viimeisimmän tulee olla saatuna yli kaksivuotiaana. Lisäksi osalla roduista muotovalionarvoa varten vaaditaan myös rodunomainen käyttö-tai taipumuskoetulos. Suomen näyttelyvuoden mittaan ansioituneimmat kasvattajat, veteraanikoirat ja näyttelykoirat keräävät myös pisteitä Suomen Kennelliiton Vuoden Näyttelykoirakilpailua varten.

Mitä tehdä jos haluan viedä koirani näyttelyyn?

Suomen Kennelliitto ylläpitää sivuillaan listaa kuluvan vuoden näyttelyistä. Jokaisen näyttelyn kohdalla on nykyään useimmiten linkki näyttelynjärjestäjän sivuille, joilta löytyy tiedot niin tuomareista, ilmoittautumisajankohdista kuin hinnoistakin. Myös Kennelliiton julkaisemassa Koiramme-lehdessä kerrotaan tulevista näyttelyistä. Ilmoittautuminen hoidetaan erillisellä Kennelliiton lomakkeella. Valittuasi sopiva näyttely, ilmoittaudu sinne näyttelynjärjestäjän ohjeiden mukaan. Useimmiten viimeinen ilmoittautumispäivä on n. kuukautta ennen koitosta. Kun ilmoittautuminen on hoidettu, jäädään odottelemaan näyttelyn aikatauluja, jotka julkaistaan yleensä n. viikkoa ennen näyttelyä. Aikatauluista näet montako rotusi edustajaa paikalle on ilmoitettu ja monelta arvostelu alkaa. Perehdy etukäteen myös näyttelysääntöihin ja huolehdi, että koirasi on asianmukaisesti rokotettu! KOIRANÄYTTELYSÄÄNNÖT LÖYTYVÄT KOKONAISUUDESSAAN SUOMEN KENNELLIITON SIVUILTA!

Mitä koiran ja esittäjän tulee osata näyttelyssä?

Koiran esittäminen pöydällä

Pienet koirat esitetään pöydällä

Koiran tulee näyttelyssä ravata näyttelyhihnassa, tehden tuomarin pyytämänä ympyrä, kolmio tai ravata suora edestakaisin. Lisäksi arvosteltaessa koiran tulee seisoa pöydällä (pienet rodut) tai maassa (isot rodut) arvostelun ajan. Näyttelykoulutusta järjestävät useat koirakerhot ja seurat. Näissä opetetaan kuinka esittää oma koiransa. Neuvoja kannattaa kysellä myös oman koiran kasvattajalta tai näyttelyharrastajilta. Makupaloja voi opetuksessa käyttää ja näyttelyissäkin niitä näkee käytettävän. Kuitenkin näkyvää tai kanssakilpailijoita häiritsevää makupalan syöttöä tulee itse kehässä välttää. Näyttelyharrastuksen myötä koiran ja esittäjän välinen yhteistyö kehittyy nopeasti ja taidot karttuvat kun kokemusta kertyy. Ensikertalainen ei voi vielä osata kaikkea ja siitä ei ole syytä huolestua. Nämä asiat oppii kyllä.

Näyttelypäivä lähestyy…

Aikataulukirje numerolappuineen on kolahtanut postilaatikkoon ja H-hetki on lähellä. Varaa näyttelyä varten koirallesi mukaan:

  • Koiran rekisteripaperit, rokotustodistus sekä postissa saamasi numerolappu
  • Näyttelyhihna
  • Makupaloja
  • Hakaneula tai erillinen pidike numerolappua varten
  • Häkki, kuljetusboksi tai makuualusta
  • Vettä ja vesikuppi
  • Tarvittavat turkinhoitovälineet, esim. kampa ja karsta

Koiran turkista riippuen, huolehdi koirasi näyttelykuntoon ajoissa. Oli kyseessä sitten trimmattava, nypittävä taikka vain vähemmällä siistimisellä pärjäävä rotu, on näyttelyyn tarkoituksena tuoda aina puhdas ja hyvinhoidettu koira siistissä turkissa.

Saapuminen näyttelypaikalle, kuinka toimia?

Saavu paikalle tuntia ennen oman rotusi arvostelua, etsi rauhassa oma kehäsi ja jää odottamaan vuoroasi. Odotellessa on hyvä tilaisuus vielä viimeistellä koira kehäkuntoon. Jos ennen omaa rotuasi arvostellaan toisia rotuja, kannattaa ensikertalaisen katsoa kuinka kehä etenee. Paikalla on aina kuitenkin myös kokeneempia näyttelynkävijöitä, joilta voi myös kysyä neuvoa. Näyttelyissä myydään myös näyttelyluettelo, johon on kirjattu kaikki näyttelyyn ilmoitetut koirat numeroineen. Luettelosta tilanteen seuraaminen auttaa näkemään missä mennään odotettaessa omaa vuoroa.

Näytteilleasettajaa auttavat kehässä myös kehäsihteerit.


Mitä kehässä tapahtuu?

Rotusi alkaessa kehäsihteeri kutsuu koirat kehään (numero)järjestyksessä, joka on seuraavanlainen:

  • Pentuluokka (Pen 7-9kk)
  • Juonioriluokka (Jun 9-18kk)
  • Nuorten luokka (Nuo 15-24kk)
  • Avoin luokka (Avo yli 15kk)
  • Käyttöluokka (Käy, käyttötulos vaaditaan)
  • Valioluokka (Val)
  • Veteraaniluokka (Vet, yli 8 vuotta)
  • Kasvattajaluokka (Kas)

Kaikissa luokissa esitetään ensin urokset pentuluokasta veteraaniluokkaan, sitten nartut samassa järjestyksessä. Jokainen koira saa tuomarilta yksilöarvostelun ja laatuarvosanan, jota osoittamaan kehäsihteeri nostaa värillisen lapun ilmaan.

Laatuarvostelua osoittavat näyttelyssä käytettävät värit:

  • Vaaleanpunainen-Sertifikaatin arvoinen (SA)
  • Punainen-Erinomainen (ERI)
  • Sininen-Erittäin Hyvä (EH)
  • Keltainen-Hyvä (H)
  • Vihreä-Tyydyttävä (T)
  • Harmaa-Hylätty (HYL)
  • Ruskea-Ei voida kaikilta osin arvostella (EVA)

Laatuarvostelussa ERI:n ja EH:n saaneet koirat jatkavat kilpailuluokkaan, jossa edellämainitun arvostelun saaneet koirat luokittain sijoitetaan paremmuusjärjestykseen 1-4

Kilpailuluokan sijoitusta osoittavat värit:

  • Punainen- 1.sija
  • Sininen-2.sija
  • Keltainen-3.sija
  • Vihreä-4.sija

Laatuarvosanan ERInomainen saaneille tuomari jakaa kilpailuluokassa oman harkintansa mukaan SA:n.

Salukit ROP VSP

ROP ja VSP valinta

Kaikki SA:n saaneet luokissaan 1. – 4. sijoittuneet urokset kilpailevat Paras Uros (PU) kisassa, sekä SA:n saaneet nartut Paras Narttu (PN) kisassa. Yleensä sijoitetuksi tulee neljä koiraa kummastakin sukupuolesta. Paras Uros (PU1) ja Paras Narttu (PN1) saavat sertifikaatin, jos eivät jo ole Suomen Muotovalioita. Jos PU1 tai PN1 on jo valio tai sillä muutoin on tarvittavat sertit koossa, saa sertifikaatin PU2 tai PN2 jne. Varasertifikaatti tulee seuraavaksi sijoittuneelle.

Paras uros ja paras narttu jatkavat lopuksi kilpailua Rotunsa Parhaan (ROP) sijoituksesta, niistä toiseksi tulleesta tulee vastakkaisen sukupuolen paras (VSP).

Rotunsa parhaaksi valittu on oikeutettu osallistumaan Ryhmänsä Paras (RYP)-kilpailuun, joka järjestetään kun kaikki rodut on arvosteltu. Ryhmäkilpailuun menevät siis kaikki Rotujensa parhaat ja ne arvostellaan roturyhmittäin (1-10) järjestyksessä. Ryhmäkisassa sijoitetaan yleensä neljä parasta (RYP1, RYP2 jne…). Kaikista kymmenestä FCI:n roturyhmien voittajista (RYP1) tuomaristo valitsee päivän päätteeksi koko näyttelyn kauneimman koiran, Best In Show:n (BIS).

Palkinnot:

Näyttelyissä jaetaan ruusukepalkinnot seuraavista sijoituksista:

  • Rotunsa paras (ROP) – Punakeltainen
  • Vastakkaisen sukupuolen paras (VSP) – Vihreävalkoinen
  • Sertifikaatti (Sert) -Sinivalkoinen
  • Varasertifikaatti (vasert) -vaaleansininen
  • Suomen Muotovalio (FIN MVA) – Punavihreä
  • Kunniapalkinto (KP) – Violetti

Kansainvälisissä (KV) näyttelyissä jaetaan myös:

  • Kansainvälinen sertifikaatti (CACIB) – Valkoinen
  • Vara-CACIB (VACA) – Oranssi

Pentuluokkien palkintosaalis

Rotunsa parhaille pennuille (ROP-pentu), vastakkaisen sukupuolen parhaille pennuille (VSP-pentu) sekä Rotunsa parhaalle veteraanille (ROP-vet) ja Rotunsa parhaalle kasvattajatyhmälle (ROP-kasv) jaettavan ruusukkeen väri voi näyttelykohtaisesti vaihdella.

Näyttelynjärjestäjästä riippuen saatetaan myös jakaa SA:n saaneille koirille (yleensä) vaaleanpunainen ruusuke. Tämä ei kuulu ”pakollisena” jaettaviin ruusukkeisiin.

Lisäksi voidaan antaa myös esinepalkinto. Esinepalkintoon (useimmiten pokaali tai vaihtoehtoisesti esim. eläinliikkeen lahjakortti) ovat yleensä oikeutettuja ROP, VSP, Sert- ja Cacibvoittajat sekä ROP ja VSP pennut. Nämä palkinnot noudetaan yleensä arvostelulomaketta vastaan näyttelyn toimistosta. Muista hakea palkintosi, sillä järjestäjä ei ole velvollinen lähettämään niitä jälkikäteen. Poikkeuksena tilanne, jossa palkinnot ovat päässeet loppumaan. Tällöin ne pitäisi saada myös jälkikäteen.

Suomesta saadut viralliset (ei koske pentuluokkia) näyttelytulokset kirjataan KoiraNet-jalostustietokantaan, johon ne päivittyvät näyttelynjärjestäjästä riippuen n. kuukauden sisällä.

Onnea kehiin ja antoisaan harrastukseen!

Kirjoittanut,
Melina Wiiskanta,
Kennel Dingolina`s

Jätä vastaus

 

 

 

Voit käyttää näitä HTML tageja

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>