Stabyhoun

Stabyhounin rotuesittely

Stabyhoun

Stabyhoun

Rodun historiaa

Stabyhoun on peräisin Hollannin pohjoisesta maakunnasta, Frieslandista. Rotu on todennäköisesti polveutunut Hollantiin Espanjan valloituksesta tuoduista spanieleista. Rodun olemassaolosta on kirjallisia todisteita aina 1800-luvun alusta lähtien. Rodun ulkomuoto ja käyttötarkoitus eivät ole muuttuneet vuosikymmeniin, vaikka alkuaikoinaan rotu oli sekoittunut samankaltaisesti työskentelevään toiseen Friisian rotuun Wetterhouniin. Stabyhoun-rotu tunnustettiin Alankomaissa virallisesti vuonna 1942, jolloin loppuivat myös risteytykset kahden eri rodun välillä. Hollannin Staby- ja Wetterhounyhdistys perustettiin vuonna 1947. Suomeen ensimmäiset stabyhounit, Mimi ja Miki,  rekisteröitiin 1991, josta lähtien stabyhounit ovat kuuluneet myös  Saksanseisojakerhoon.

Alunperin nykyään monipuolisuudestaan tunnettua stabyhounia käyttivät köyhät maanviljelijät, joilla ei ollut varaa useampaan koiraan ja koira, joka kykeni toimimaan useassa eri käyttötarkoituksessaan, oli heille todella tervetullut.  Stabyhounia on käytetty koko olemassaolonsa ajan niin vahtikoirana maatilalla kuin ketun, pienriistan ja lintujen metsästyksessä.

Rodun nykytilanne

Vaikka stabyhoun on edelleen harvinainen, on se saavuttanut vankan aseman niin Hollannissa kuin sen ulkopuolella. Suomessa rodun kysyntää on tänä päivänä enemmän kuin tarjontaa ja tästä syystä pentua voi joskus joutua odottamaan varsin kauan. Tästä johtuen osa haluajista päätyy hakemaan pennun ulkomailta. Stabyhounien suosituimmat tuontimaat ovat Hollanti ja Ruotsi.

Rodun nimi stabyhoun juontaa kaiketi juurensa hollantilaisesta sanonnasta: ”Sta mij bij”, joka tarkoittaa suomennettuna: ”seiso vierelläni”. Nimen loppuosa ”houn” tarkoittaa friisiaksi koiraa ja lausutaan suomalaisittan ”huun”. Nykyisin Hollannissa käytetään rodusta yleisimmin nimitystä ”Friese Stabij”, eli friisin staby.

Luonne ja käyttötarkoitus

Stabyhoun

Stabyhoun

Stabyhounia kuvataan hyväksi metsästyskoiraksi, joka on hieno seisoja ja pehmeäsuinen noutaja. Se on myös viehättävä seurakoira. Stabyhounia verrataan usein alkuperäiseen friisiläiseen ihmiseen, jonka on sanottu olevan itsepäinen, rehellinen ja suora, sosiaalinen, hiljainen sekä ystävällinen, mutta hieman varautunut vieraita kohtaan.

Yleiseltä luonteeltaan stabyhoun on reipas, omistajaansa miellyttävä ja aina parhaansa yrittävä sekä helposti koulutettava koira, joka pitää myös lasten kanssa puuhaamisesta ja leikkimisestä. Luonteestaan ja koulutettavuudestaan johtuen se on edelleen todella monipuolinen käyttö- tai harrastekoira.

Rotu tunnetaan myös nimillä: Stabij, Stabijhoun, Friese Stabijhoun, Frisian pointing dog

Rotujärjestöt ja rotua harrastavat yhdistykset

Suomen Stabyhounkerho – Stabyhoun Club of Finland

Stabuhoun aiheiset harrastesivustot ja keskustelut

Suomen Stabyhounkerhon Facebook – sivut

Saksanseisojakerho – mannermaisten kanakoirien rotujärjestö

Rotumääritelmä

Stabyhoun rotumääritelmä (Kennelliitto)

Artikkeli ja kuvat: Suomen Stabyhounkerho – Stabyhoun Club of Finland ry

Stabyhoun

Stabyhoun

Stabyhoun

Stabyhoun

 

 

 

 

 

 

 

Jätä vastaus

 

 

 

Voit käyttää näitä HTML tageja

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>