Hokkaido

Hokkaidon rotuesittely


Tämänhetkinen tila Suomessa ja ulkomailla

Hokkaido

Hokkaido

Hokkaido on hyvin harvinainen kotimaansa Japanin ulkopuolella. Koko Euroopassa rotua on muutama kymmenen yksilöä, jotka ovat suureksi osaksi sukua toisilleen. Kasvattajia löytyy Suomen lisäksi ainakin Tanskasta, Ranskasta, Puolasta ja Tsekeistä, joista viimeksi mainitussa hokkaidoja on kaikkein eniten. Pohjoismaiden ensimmäinen hokkaido on tuotu Suomeen vuonna 2009, jonka jälkeen lukumäärä on kasvanut maassamme tasaisesti. Vuonna 2011 rodun edustajia Suomessa oli jo seitsemän, sekä kyseisenä vuonna syntyi myös ensimmäinen pentue. Nyt hokkaidoja on jo muutamia yksilöitä muissakin Pohjoismaissa edustettuna.

Rotukuvaus

Hokkaido on yksi Japanin kuudesta alkuperäisestä pystykorvarodusta, ja se kuuluu keskikokoisiin shika rotuihin. Hokkaido on fysiikaltaan hyvin voimakas ja nopea koira. Hokkaidoa käytettiin alunperin rekikoirana sekä suurriistan metsästyksessä (erityisesti karhujen), ja niitä voi edelleenkin nähdä Japanissa metsästyskoirina. Japanissa hokkaidon pennut testataan karhukokeessa pentuina. Yleisemmin rotu on kuitenkin nykyään seurakoira, vaikka voimakas metsästysvietti ei olekaan täysin kadonnut.

Hokkaidoa voi tavata monissa väreissä: valkoinen ja punainen ovat yleisimmät, mutta myös seesameja, mustia, brindlejä, sudenharmaita sekä mustia ruskein merkein (black and tan) värimuunnoksia löytyy. Rotu on keskikokoinen, se on n.45-52cm korkea ja painaa n.15-20kg. Nartut ovat luonnollisesti hieman pienempiä kuin urokset. Hokkaidon turkki on hyvin säänkestävä ja likaa hylkivä. Rodulla sanotaan olevan hyvä suuntavaisto, päättelykyky ja kestävyys.

Luonne

Hokkaido on tunnettu uskollisuudestaan ja rohkeudestaan. Se on vieraita kohtaan hyvin valpas ja epäluuloinen, mikä tekee rodusta hyvän vahtikoiran. Seurakoirana hokkaido on älykäs ja ystävällinen, sekä hyvin energinen, vilkas ja nopea. Se tarvitseekin päivittäin paljon liikuntaa ja virikkeitä pysyäkseen tyytyväisenä. Hokkaido kiintyy voimakkaasti isäntäänsä: se ulvookin susimaisesti kohdatessaan tämän. Se kertoo koiran olevan iloinen. Hokkaido haluaa olla kaikessa mukana isäntänsä kanssa. Se seuraa omistajaansa jatkuvasti ja usein nukahtaakin omistajansa jalkoihin.

Rotu on hyvin oppivainen ja leikkisä, mutta voi olla vaikeasti motivoitava. Sitä ei myöskään kiinnosta jatkuvat toistot ja se tekee asioita niin kauan kuin tuntuu itse hyötyvänsä niistä. Muiden Japanilaisten rotujen tavoin, hokkaido on melko itsenäinen ja omapäinen, mutta käyttäytyy kotioloissa hillitysti ja rauhallisesti. Hokkaido on utelias tietämään mitä ympärillä tapahtuu, sillä onkin taipumusta kiivetä mahdollisimman korkeille paikoille tarkkailemaan ympäristöään, on kyseessä sitten kalliot, pöydät tai leveät ikkunalaudat.

Terveys

Hokkaidon terveydestä on kovin vähän tietoa sen harvinaisuuden vuoksi. Euroopassa asuvat hokkaidot ovat kuitenkin olleet hyvin perusterveitä ja ulkomuodostakin voi päätellä, että rotu ei ole liian pitkälle jalostettu vaan on hyvin terverakenteinen työkoira.

Kenelle hokkaido sopii?

Koska hokkaido on hyvin omapäinen (ja dominoiva) rotu, on omistajalla hyvä olla aiempaa kokemusta koirista. Energisyytensä vuoksi hokkaido ei sovi kerrostaloon eikä kaupunkielämään, vaan sillä on oltava runsaasti tilaa purkamassa lähes loppumatonta energiaansa. Vaikka hokkaidot oppivatkin nopeasti, vaativat ne omistajaltaan paljon huumorintajua, kärsivällisyyttä ja päättäväisyyttä niin kotona kuin sen ulkopuolellakin.

Hokkaidoa on hyvä alkaa muidenkin rotujen tapaan sosialistaa ja tutustuttaa erilaisiin tilanteisiin, ihmisiin ja koiriin heti pennusta lähtien, jotta seuraavat 15 vuotta olisivat tämän upean rodun parissa mahdollisimman antoisia.

Rotujärjestöt ja rotua harrastavat yhdistykset

Suomen Nihonken ry

Hokkaido-aiheiset harrastesivustot ja keskustelut

Suomen Nihonken ry:n foorumi

Rotumääritelmä

Hokkaidon rotumääritelmä (Suomen Nihonken ry)

Artikkeli ja kuvat: Suomen Nihonken ry

Jätä vastaus

 

 

 

Voit käyttää näitä HTML tageja

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>