Kai

Kain rotuesittely


Tämänhetkinen tila Suomessa ja ulkomailla

Kai

Kai

Tällä hetkellä Suomesta löytyy vain kolme kaita, vaikka rodusta kiinnostuneita on monia (6/2012). Euroopassakin kai on vielä suhteellisen tuntematon rotu ja rodun edustajia löytyy parisen kymmentä. Pohjoismaista rotua löytyy Ruotsista ja Norjasta tiettävästi yksi, Tanskassa ainakin neljä ja meillä täällä Suomessa nämä kaksi yksilöä. Saksasta löytyy ainakin kolme kaita. Ranskassa rodun edustajia löytyy useampia ja luku pyörinee siinä kymmenen yksilön tietämillä. USA:ssa rotu on pikku hiljaa alkanut kasvattaa suosiotaan ja kanta onkin saanut paljon uusia sukuja Japanista Brad ja Jen Andersonin (kennel Yamabushi) ansiokkaan tuntityön ansiosta. Kotimaassaan Japanissa rotu on myös harvinainen ja kannan kooksi on arvioitu noin 12 000-14 000 yksilöä ja vuosittain rekisteröidään 900-1100 uutta pentua.

Ulkonäkö

Kai tunnetaan myös nimillä tiikerikoira ja kai koira. Kooltaan kai on keksikokoinen, ollen suurempi kuin shiba, mutta pienempi kuin muut shikat (hokkaido,kishu ja shikoku). Muista japanilaisista roduista kain erottaa sen brindle väritys, eli jokaisella yksilöllä tulisi olla raidoitusta. Rodulla on kolme hyväksyttyä väriä; aka-tora(punabrindle), chu-tora (ruskebrindle) ja kuro-tora (mustabrindle), joista aka-tora on harvinaisin. Kailla esiintyy myös resessiivinen geeni, joten silloin tällöin voi myös syntyä valkoisia tai kerman värisiä yksilöitä. Kuten muillakin nihon ken:llä, kailla on kaksinkertainen turkki. Peitinkarva on karheaa ja suoraa, aluskarva on tiheää ja pehmeää. Suurimmalla osasta kaita on kielessään mustia läikkiä, mutta esimerkiksi rodun kotimaan alkuperäisen rotujärjestön rotumääritelmän (KKA) mukaan läikät eivät ole toivottuja.

Luonne

Kai on älykäs, voimakas, itsenäinen (myös kissamaiseksi sanottu) ja valpas koira, jolla on vahva metsästysvietti. Kait ovat myös tunnettuja uskollisuudestaan ja niitä usein sanotaan yhden ihmisen koiraksi. Kai todella on yhden ihmisen koira, mutta pystyy sitoutumaan myös useampaan ihmiseen vaikka ei samanlaisella kiintymyksellä kuin siihen ″valitsemaansa″ ihmiseen. Muiden japanilaisten rotujen tapaan kait ovat tunnettuja siisteydestään ja oppivatkin sisäsiistiksi hyvin nopeasti.

Luonteeltaan kait ovat voimakkattaita, oman arvon tuntevia ja valppaita. Vieraita kohtaan kait suhtautuvat varauksellisesti. Kai tarvitsee kunnon sosiaalistamisen pentuna ja sosiaalistamista on hyvä jatkaa myös koiran aikuisiällä. Muiden japanilaisten rotujen tapaan kailla voi esiintyä vieraskoira-aggressiivisuutta, mutta tuttujen koirien kanssa kai tulee erinomaisesti toimeen.

Terveys

Rotua pidetään yleisesti hyvin terveenä, mutta koska tutkittujen koirien määrä on niin pieni, ettei mitään tilastoja ole esittää väitteiden tueksi. Tällä hetkellä tiedossa on muutama epilepsia tapaus, glaukooma, yksi PRA tapaus, lonkkanivelen kehityshäiriöitä , muutama polviongelmainen, yksi megaesophagus ja sydämen sivuääniä on löydetty usealta yksilöltä.

Kenelle kai sopii?

Rotu soveltuu aktiiviselle ja pitkäpinnaiselle ihmiselle. Kain sosiaalistaminen vaatii aikaa ja hermoja, koska taantumia varmasti sosiaalistamisen aikana tulee. Kai vaatii paljon liikuntaa ja onkin erinomainen kumppani ulkoilmaihmiselle.

Rotujärjestöt ja rotua harrastavat yhdistykset

Suomen Nihonken ry

Kai-aiheiset harrastesivustot ja keskustelut

Suomen Nihonken ry:n foorumi

Rotumääritelmä

Kain rotumääritelmä (Suomen Nihonken ry)

Artikkeli ja kuvat: Suomen Nihonken ry

Jätä vastaus

 

 

 

Voit käyttää näitä HTML tageja

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>